Massbak

För ett par dagar sedan blev det massbak i det Boströmska köket. Efter några timmar hade köksbänken fyllts med pizzabullar (de fastnade dock inte på bild, gjorde inte så mycket eftersom de smakar godare än de ser ut...), kikärtsbröd, chokladmuffins och kardemummabullar. Oj, vad det doftade gott! Här kommer alla recept:
Pizzabullar, ca 18 st
1 färdigt pizzakit (jag använde Sara Lee)
100 g strimlad skinka
100 g riven ost
2 msk oregano
Rulla ut pizzadegen och bred på tomatsåsen. Strö över skinka, ost och oregano. Rulla ihop pizzadegen som en bulldeg på längden och skär i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. Perfekt att ta med på utflykten.
Kikärtsbröd
Receptet hittar du här.
Chokladmuffins, 12 st
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smör, häll i gräddfil och blanda det sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka mörk choklad grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller försiktigt i mikron. Blanda ner din smälta choklad i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Toppa eventuellt med lite mer hackad choklad. Grädda muffinsen i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
Receptet kommer från Leila Lindholm.
Kardemummabullar, 24 st
Använd mjukt smör istället för att smälta det eftersom smält smör drar åt sig mer mjöl och då blir bullarna lätt torrare. Ett bra tips är att ställa fram alla ingredienser redan kvällen innan så att allt är rumstempererat när du ska baka. Pensla bullarna med uppvispat ägg innan bakning. När de är klara, pensla med en sirapslag gjord på sirap utblandat med en skvätt vatten så får du en riktigt blank och smaskig bulle. Strö på massor av nymald kardemumma blandat med socker. Mums!
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
sockerlag till pensling (1 msk sirap/1 tsk vatten)
1 msk svarta kardemumma kärnor
1 dl strösocker
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.
Även det här receptet kommer från Leila Lindholm.