Ännu mera blåbär

Min mamma gör världens godaste blåbärspaj och med alla blåbär vi har plockat så tänkte jag försöka mig på den jag också. Tyvärr visade det sig att mamma har tappat bort receptet så det blev till att leta på nätet istället. Jag hittade ett recept på pajdeg hos Matgeek som jag använde mig av. Resten fick bli improvisation... Hade en massa äggvitor över så det blev en HÖG maräng den här gången. Jättegott med lite vaniljglass.

Blåbärspaj med marängtäcke
Pajdeg
130 smör (rumstempererat)
100 g florsocker
1 ägg
2 äggulor
250 g vetemjöl
1 g salt
Skär ner smöret i en skål och sikta över florsockret. Mosa med en träsked tills det blivit en slät massa. Rör i ägg och äggulor och bearbeta smeten tills alla klumpar är borta. Sikta över mjölet och blanda samman med träskeden. Använd därefter fingrarna och nyp ihop degen som kommer gå från att vara lite smulig till att bli en slät och aningen kladdig deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga botten med gaffel och ställ in i kylen att vila minst 30 minuter (Om det blir pajdeg över så plasta in den och lägg den i kylen. Den kan användas till fler pajer eller att göra småkakor av). Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda cirka 10 minuter eller tills den blivit ljust gyllenbrun.
Fyllning
5-6 dl blåbär
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Rör ihop blåbären försiktigt med socker och potatismjöl. Fördela jämnt i det förgräddade pajskalet.
Maräng
3 äggvitor
1-1,5 dl strösocker
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning tills du fått en styv marängsmet. Klicka ut marängen ovanpå blåbären och släta ut med en slickepott. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter eller tills marängen fått fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna något. Servera som den är eller med en god vaniljglass.