Kakafoni

 
Eftersom vi skulle få gäster bestämde jag mig för att baka lite gott. Det blev kanelbullar med massor av kardemumma, kolakakor och - som en bonus - kakor gjorda på det som blev kvar av gårdagens pajdeg. Receptet till kolakakorna kommer från Leila Lindholm men jag har minskat lite på mängden ingefära mot det som står i hennes recept eftersom jag tycker att smaken blir för framträdande annars. Jag hade heller inget bikarbonat hemma men jag kom ihåg att jag hade läst någonstans att det kunde bytas ut mot dubbla mängden bakpulver och det funkade kanon.
 
Kanelbullar
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
sockerlag till pensling (1 msk sirap/1 tsk vatten)
1 msk svarta kardemumma kärnor
1 dl strösocker
 
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.

Kolakakor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen ingefära
 
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolakakorna svalna på plåten.
 
Esters brysselkex
Överbliven pajdeg (se recept från blåbärspaj)
1 dl pärlsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Ta ut pajdegen ur kylen och rulla den till en längd (ca 5 cm i diameter). Rulla längden i pärlsocker. Skär längden i skivor (om du vill få riktigt jämna och snygga skivor kan du frysa degen i ca 30 min innan du skär), ca 0,5-1 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Ta ut dem och låt svalna på plåten.
 
 

Kommentera här: