Skogens blåa guld

 
Härligt att blåbären äntligen är här! Det finns ju så mycket gott man kan göra med det och i senaste numret av Matmagasinet hittade jag ett recept på blåbärssufflé som såg så himla god ut. Den var hög, fluffig och alldeles lila. Tyvärr blev min mer gråbrun och sjönk ihop något när den kom ut ur ugnen så det var inte den mest fotogeniska skapelsen men god - det var den!
 
Blåbärssufflé
6-8 portionsformar
 
smör och socker till formarna
100 g blåbär
1/2 + 1/2 dl strösocker
1 msk vatten
1 msk maizena majsstärkelse
1 äggula
3 äggvitor
1 tsk pressad citron
florsocker
ev. vaniljglass
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och sockerströa små suffléformar. Koka blåbär, 1/2 dl socker, vatten, maizena och äggula till en tjock kräm. Låt krämen svalna. Vispa vitorna med citronsaften till skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd ner marängen i blåbärskrämen. Fördela smeten i formarna nästan ända upp till kanten. Hit kan man förbereda och ställa in i frysen. Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter eller 12-14 minuter om de är frysta. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Pudra över lite florsocker och servera direkt, eventuellt med vaniljglass.

Kommentera här: