Eget smör

Efter att jag hittade den underbara podcasten "Picki, Matgeek & Poden" för ett par veckor sedan har jag hunnit lyssna igenom varenda av de drygt 50 avsnitten... Det går inte att undgå att smittas av Johan Hedbergs passion för smör och i måndags var jag på biblioteket och passade på att låna hans bok "Smör - kärna, bryna, baka" som visade sig vara en riktig inspirationskälla. Tror aldrig att jag har varit så sugen på att grotta ner mig i smörets fantastiska värld. Igår bestämde jag mig i alla fall för att prova på att göra eget smör tillsammans med tjejerna. Ett enkelt projekt som jag tänkte att de skulle tycka var kul. Mycket riktigt! Min enda egna erfarenhet av smörtillverkning är från mellanstadiet då vi hällde grädde i en glasburk med lock och skickade runt den i klassen så att alla skulle få skaka tio gånger var. Nåde den som skakade mer! När burken hade vandrat runt en stund så hade den förvandlats från vispad grädde till smör som låg och glänste som en gul liten ö i en sjö av kärnmjölk. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var något magiskt över att man kunde få grädde att bli smör så nu var det dags att väcka magin till liv igen. Vi gjorde två olika sortsers smör - en med grädde som bas och en med crème fraiche som bas. Att göra smör av grädde gick väldigt fort - ca 3 min medan crème fraichen behövde vispas ca 10-15 min innan den omvandlades till smör. Lite finmalet havssalt på toppen och sedan breddes de på nybakta kikärtsbröd (bästa brödet). Mums! Våga prova, ett lätt sätt att imponera på gästerna eller familjen. Vill du också lyssna på inspirerande matprat? Gå in på www.pickimatgeekochpoden.se.
Smör på grädde
3 dl vispgrädde (40 %)
1,5 krm finmalt havssalt
Vispa grädden tills den blivit fast och fortsätt vispa lite till. Efter ett tag separeras fettet från kärnmjölken och du får en vitaktig vätska och gula smörklumpar. Häll av kärnmjölken (spara gärna och använd till t ex bakning) och häll i lite kallt vatten i bunken. Krama smör i vattnet för att få ut så mycket av kärnmjölken som möjligt. Häll av vattnet. Strö i salt och blanda runt. Klart!
Smör på crème fraiche
2 dl crème fraiche
1 krm finmalt havssalt
Gör precis som ovan men var beredd på att det tar längre tid. Ge inte upp - även om det känns som om det aldrig kommer att bli smör så blir det det. Créme fraichen ger en lite syrligare karaktär på smöret än grädden. Jag gillade det bättre eftersom jag tyckte att det gav mer smak men det är självklart en smaksak.
Bästa kikärtsbrödet
1 burk kikärtor, bönor eller linser (ca 400 g)
4,5 dl vatten, 37 grader
1 pkt jäst
3 tsk salt
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 msk mörk sirap/brödsirap
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special
Häll av och skölj kikärtor (eller bönor eller linser). Mixa dem med ca 2 dl vatten i en matberedare eller med en stavmixer. Späd med resten av vattnet. Smula jästen i en bunke (använd gärna hushållsassistent när du bakar, det hjälper till att skapa bra glutentrådar i brödet vilket gör det luftigare). Häll över vätskan och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand tills degen släpper från bunkens kanter. Om du använder maskin så låt den knåda degen minst 5 min, gärna 10 min). Låt jäsa övertäckta ca 45 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma till ca 24 bullar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta i ytterligare ca 45 min. Sätt ugnen på 225 grader (använder du varmluftsugn så blir temperaturen 200 grader). Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min eller tills de fått fin, gyllenbrun färg. Låt svalna på bakgaller under bakduk. Bullarna går jättebra att frysa.
Receptet på brödet kommer från Laga Lätt, nr 6 2009