Panera mera

 
 
Sedan ungefär ett år tillbaka så använder vi oss av Linas Matkasse. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att få lite ny inspiration och omväxling när jag har fastnat i vardagsmatsträsket. Senaste gången bjöd kassen bland annat på en jättegod fisk med lite överraskande panering - rostade solroskärnor. Det är så lätt att fastna i mjöl-ägg-ströbröd när man tänker panering men det finns ju faktiskt massor av godsaker som man kan använda sig av. Prova t ex krossade cornflakes, kokosflingor, panko (ett grövre asiatiskt ströbröd som ger krispigare yta) eller grovriven parmesan blandad med örter nästa gång det är dags att panera. (Bilden är lånad från Linas Matkasse)

Solrosbakad sej med citronyoghurt
600 g sej (eller annan vit fisk)
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl solroskärnor, rostade
 
Skär fisken i portionsbitar och krydda med salt. Ta fram tre djupa tallrikar. Häll vetemjöl i den ena, vispa upp ägget i den andra och häll solroskärnor i den tredje. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan i ägget och slutligen i solroskärnorna. Stek fisken i smör på svag värme i en stekpanna 3-5 min per sida, eller tills den är klar. Servera med citronyoghurt, mandelpotatis och en god sallad (i mitt fall blev det färsk bladspenat, grovrivna morötter, delade körbärstomater och lite strimlade sockerärtor).
 
Citronyoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1/2 vitlöksklyfta
1 citron
salt
 
Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, rivet skal från citronen och lite salt i en skål. Smaka av med citronsaft och ställ kallt innan servering.
 

Kommentera här: