Mumsigt ogräs

 

Har hört så många prata med förtjusning om nässelsoppa genom åren men jag har aldrig provat det själv. Men häromdagen när vi gick tipspromenad med barnen på dagis så passerade vi ett stort fält av brännässlor och jag tänkte att nu är det dags! Jag gick igenom några recept på nätet och utifrån dem gjorde jag mitt eget. Soppan blev riktigt god och det är definitivt något jag kommer att göra igen. Det gäller bara att komma ihåg att ha handskar på sig när man hanterar dem. Jag hade på mig ett par potatisvantar (som man kan skrubba färskpotatis med) och det var inte tillräckligt för att stoppa den lilla nässlan. Det blev en svidande lärdom till nästa gång!
 
Nässelsoppa
2 liter löst packade nässelblad (skär bort stjälkarna)
1 schalottenlök, finhackad
1 liter buljong (grönsak/höns - jag blandade)
1-2 dl grädde
ca 2-3 msk maizena
1 citron
salt, peppar
 
Skölj nässlorna noga (med handskar på) och skär/klipp bort stjälkarna så att du bara har bladen kvar. Lägg dem i en stor kastrull med 1 liter kokande vatten och låt koka på medelvärme i ca 5-8 min tills bladen blivit riktigt mjuka. Hacka löken och fräs i smör på låg värme i en annan kastrull tills den mjuknat och börjat bli söt men inte fått färg. Lyft över den förvällda nässlorna och fräs tillsammans en liten stund. Rör under tiden i buljongtärningar/fond i nässelvattnet. Slå buljongen över lök och nässlor och häll i grädde. Koka ihop några minuter och mixa sedan soppan slät. Red den med maizenamjöl till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera gärna med kokta ägghalvor.
 
 
 
 
 

Kommentera här: