Mera fisk

Fiskpinnar är nog en av de vanligast förekommande middagarna hos småbarnsfamiljer. För de allra flesta tror jag att det är den frysta färdiga sorten som hamnar på bordet. I förra veckan så lät jag ett gäng elever prova på att göra sina egna fiskpinnar med hemgjord remouladsås för att både se hur lätt det är att göra själv och att det blir så mycket godare. Det var kul att höra hur en tjej sa: "Jag hatar vit fisk och det enda jag kan tänka mig att äta är färdiga fiskpinnar, men de här var SÅÅÅ goda"! Vi använde panko som är ett grövre ströbröd som används mycket i asiatisk matlagning. Det släpper fettet bättre än vanligt ströbröd vilket gör att fiskpinnarna blir krispigare. Låt dem gärna rinna av lite på hushållspapper när du stekt klart. Det suger upp överflödigt fett och du får härligt krispiga fiskpinnar. Här kommer receptet, jag vågar lova att det blir gott.
Fiskpinnar med remouladsås
Fiskpinnar:
600 g vit fisk, t ex torsk eller sej
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd
Smör till stekning
Remouladsås:
4 msk pickles, finhackat
4 msk äpple, finhackat
4 msk majonnäs
3 dl creme fraiche
4 msk lök, finhackad
2 msk curry
Fiskpinnar:
600 g vit fisk, t ex torsk eller sej
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd
Smör till stekning
Remouladsås:
4 msk pickles, finhackat
4 msk äpple, finhackat
4 msk majonnäs
3 dl creme fraiche
4 msk lök, finhackad
2 msk curry
salt, peppar
Börja med såsen. Hacka lök och äpple. Stek snabbt i en kastrull och tillsätt curryn under stekning så den släpper all sin smak. Låt lök och äpplet bli kallt och blanda sedan med majonäs, creme fraiche och den finhackade picklesen. Smaka av med salt och peppar. Skär fisken i portionsbitar. Torka av den med hushållspapper. Salta och peppra. Häll upp mjöl i en djup tallrik, uppvispat ägg (vispa upp det med en gaffel) i en annan och panko i en tredje. Vänd fisken först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Smält smöret i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du ner fisken i pannan och steker på medelvärme ca 3 min på varje sida, eller tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg fisken på hushållspapper en liten stund innan servering. Servera fisken med potatis, remouladsås, en citronklyfta och nykokta gröna ärtor.
Börja med såsen. Hacka lök och äpple. Stek snabbt i en kastrull och tillsätt curryn under stekning så den släpper all sin smak. Låt lök och äpplet bli kallt och blanda sedan med majonäs, creme fraiche och den finhackade picklesen. Smaka av med salt och peppar. Skär fisken i portionsbitar. Torka av den med hushållspapper. Salta och peppra. Häll upp mjöl i en djup tallrik, uppvispat ägg (vispa upp det med en gaffel) i en annan och panko i en tredje. Vänd fisken först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Smält smöret i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du ner fisken i pannan och steker på medelvärme ca 3 min på varje sida, eller tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg fisken på hushållspapper en liten stund innan servering. Servera fisken med potatis, remouladsås, en citronklyfta och nykokta gröna ärtor.