Snabb pizza

I måndags fick vi en ny kasse från Linas Matkasse och igår lagade vi till snabba pizzor. Minsta tjejen ville ha sin med skinka på istället så till henne blev det en lite modifierad variant. Det var länge sedan jag såg henne äta så mycket! Hon sa till och med: "Åh, vilken god pizza det var mamma" och för en småbarnsmamma som gör allt för att försöka få barnen att äta så låter det som ljuv musik. Till pizzorna användes ett lite tjockare tortillabröd som bottnar och köttfärsen blandades med tomatsåsen redan från början. Mycket smidigt och går att variera i all oändlighet. Detta kommer vi att göra igen. När jag har lite mer tid använder jag annars gärna pizzadegen gjord efter recept från Leila Lindholm (se nedan).
Pizza Bambino med köttfärs och mozzarella
1 gul lök, finhackad
500 g köttfärs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk pizzasås
1/2 dl vatten
1 msk torkad oregano
1/2 msk torkad basilika
250 g körsbärstomater
200 g riven mozzarella
4 tortillabröd
2 tsk torkad oregano (att strö över pizzorna)
Syrlig isbergssallad
1 litet isbergssalladshuvud (går att använda romansallad, spetskål eller en klyfta vitkål istället)
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn). Stek löken och köttfärsen i lite olja i en rymlig stekpanna i några minuter. Tillsätt vitlöken, salt och peppar. Rör ner pizzasås, vatten och torkade kryddor. Låt koka ihop några minuter. Dela körsbärstomaterna. Fördela köttfärssås och tomater på bröden och toppa med mozzarella och oregano. Gratinera på ugnsplåt (gärna på bakplåtspapper) i övre delen av ugnen ca 5-6 min, eller tills pizzorna har fått fin färg. Servera med en syrlig isbergssallad (strimla salladen/kålen och blanda med vinäger, salt och peppar).
Leilas pizzadeg
Räcker till 4 pizzor, eller 2 långpannor
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i ca 10 min tills den är elastisk. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 225 grader). Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord. Toppa med valfri fyllning och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Receptet kommer från Leilas bok "One more slice".