Rödbetspizza

För ett par veckor sedan köpte jag en mandolin men jag har inte kommit mig för att inviga den förrän nu. Nu fick den hjälpa mig att få till så där riktigt snygg-tunna skivor av zucchini (ja, de gömmer sig faktiskt under rödbetorna) och rödbetor till den här goda pizzan. Det har aldrig varit så roligt att skiva grönsaker. Jag skulle kunna öppna pizzeria bara för att få stå och skiva... och skiva... och skiva!
Rödbetspizza, 2 stora eller 4 små
1 sats pizzadeg (jag använde Leilas som finns beskrivet här)
god tomatsås (jag använde Muzzis färdiga pizzasås för att spara lite tid)
1/4 zucchini
1/2 färsk rödbeta
100 g getost
1 näve pinjenötter
färsk timjan, olivolja, flingsalt och lite flytande honung till dekoration
Börja med pizzadegen. När den är färdig, dela den i två och kavla ut tunt på bakplåtspapper. Stryk på ett tunt lager pizzasås på degen och toppa med fint hyvlad zucchini, rödbeta och skivad getost. Grädda i ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) i ca 20 min. Rosta pinjenötterna och strö över den färdiga pizzan tillsammans med lite färsk timjan. Ringla över olivolja och lite flytande honung och avsluta med en nypa flingsalt. Servera gärna tillsammans med pizzasallad.
Pizzasallad
1/4 huvud färsk vitkål
3/4 dl olivolja
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk socker
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
Finstrimla vitkålen och lägg i en skål. Blanda olja, vinäger, socker, salt och peppar i en liten kastrull. Koka upp under omrörning. Häll dressingen över vitkålen och rör om. Låt stå minst 5 min så att kålen "slakar" lite och drar åt sig smakerna från dressingen.
Receptet på pizzasallad kommer från Linas Matkasse.