Nytt favoritbröd - hos stora & små

På midsommarafton bjöds vi på gott nybakt bröd som några vänner hade bakat. Det blev en stor favorit hos både stora och små så jag bad om receptet för att kunna göra det själv. Kul att upptäcka att det var jättelätt att göra och blev fantastisk gott även denna gång. Detta kommer att bli ett stående inslag på frukostbordet framöver.
Italienskt lantbröd (2 stora limpor)
1 liter ljummet vatten
1 paket jäst
½ dl olivolja
1 kg vetemjöl
0,4 kg rågsikt
1 paket jäst
½ dl olivolja
1 kg vetemjöl
0,4 kg rågsikt
1 msk honung
1 msk salt
1 msk salt
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet, rör om, och se till att jästen löser sig ordentligt. Häll i olivolja, salt och honung och slutligen mjölet. Blanda väl, låt gärna degen gå i maskin i ca 10 min för att få riktigt bra glutentrådar. Låt degen jäsa i bunken i 45 min. Häll upp på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma delarna till två limpor och lägg på en plåt. Skär några diagonala snitt över limporna och låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
Forma två limpor av degen och lägg på en plåt. Grädda i 200 grader (175 grader varmluft) i ca 30-40 min. Spraya några ordentliga duschar med vatten i ugnen när du ställer i bröden för att få en knaprig yta. Låt svalna på galler under bakduk.
Forma två limpor av degen och lägg på en plåt. Grädda i 200 grader (175 grader varmluft) i ca 30-40 min. Spraya några ordentliga duschar med vatten i ugnen när du ställer i bröden för att få en knaprig yta. Låt svalna på galler under bakduk.
skriven
Gjorde de andra bröden och de blev smaskens. Får prova detta också vid tillfälle. Kram