Midsommarsill

 
Gjorde tre sorters sillinläggningar till midsommarbuffén. Den med basilika och lime gjorde jag första gången i påskas och då blev den stor succé. Smaken var jättegod men såsen blev lite lös i konsistensen eftersom jag mixade alla ingredienser på en gång. Tänkte därför ge den en ny chans och så kompletterade jag med två nya sillrecept. De blev också riktigt goda - framför allt den med fänkål och citron gillade jag. Fräscht! Jag la till lite okryddat brännvin i lagen till citronsillen och lät även citronskal och kryddor gå med i burken eftersom jag tyckte att det blev fint.
 
Skärgårdssill
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
2 msk röd stenbitsrom
1 rödlök
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt färsk dill

Låt sillen rinna av. Finhacka rödlöken och skär sillen i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser.

Receptet kommer från Pickipicki.

Citronsill med fänkål
1 förpackning 5-minuterssill (240 g avrunnen vikt)
2 citroner
1 msk strösocker
1 tsk hela fänkålsfrön
1 lagerblad
1 tsk hel svartpeppar
(1 msk okryddat brännvin)
1 litet fänkålstånd
 
Skölj citronerna väl. Skär av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda citronsaften med sockret. Koka ihop till en citronsirap. Lägg citronskal, fänkålsfrön, lagerblad och svartpeppar i den heta citronlagen. Låt kallna. Skär sillen i bitar. Spara 2 dl av inläggningslagen. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Varva sill och fänkål i en burk. Blanda citronlagen (och brännvinet) med den sparade inläggningslagen och häll över sillen. Låt stå och dra ett dygn i kylen. 
 
Basilika- & limesill
1 förpackning 5-minuterssill (240 g avrunnen vikt)
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
0,5 msk honung
1 lime saft och skal
1 krm cayennepeppar
2 dl matlagningsyoghurt
salt, svartpeppar
 
Häll av lagen på sillen. Mixa basilika med vitlök, honung, cayennepeppar, limesaft och -skal. Blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Skär sillen i bitar och blanda med yoghurtsåsen.
 
Receptet kommer från Jacob Wismar.

Kommentera här: