Köttfärspannkaka

 
Ibland måste det gå snabbt när någon eller några av de tre små ska iväg på aktiviteter. På menyn stod egentligen köttbullar men för att det skulle gå fortare så skippade jag rullandet av små bullar och skapade helt enkelt en köttfärspannkaka istället! Jag bredde ut köttfärssmeten i pannan och stekte några minuter på varje sida tills den fått fin färg. Serverades med pasta, barnfavoriten ketchup och grönsaksstavar. Den här gången fick köttfärspannkakan smak av basilika, persilja, salvia och lite rivet citronskal men den kan givetvis smakas upp med det man tycker är gott. Till jul brukar mina få smak av kryddpeppar och ansjovis. För dig som har lite mer tid kommer här ett mumsigt recept på köttbullar från Leif Mannerströms bok "Husmanskost".
 
Mannerströms köttbullar
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gul lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
 
Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Kom ihåg att köttbullssmet skall arbetas länge. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rulla och stek i stekpanna eller i långpanna i ugnen (bra om man vill minska stekoset och få dem att hålla formen bättre).

Ett tips om man inte skall äta alla köttbullarna direkt, utan frysa in och värma senare, är att sjuda köttbullarna i vatten eller en god buljong. Det gör att de håller formen och blir så där fint runda. Koka upp en stor gryta med vatten/buljong, sänk sedan värmen så att vattnet/buljongen sjuder. Släpp ner köttbullarna några i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Låt svalna och frys in.

Kommentera här: