Gott till midsommar

 
I år hade vi knytis med vänner på midsommar. Vi tog bland annat med oss sillar, matjesfat och västerbottenpaj. Matjesfatet kommer från Pickipicki och pajen blev en blandning av Per Morbergs och Pernilla Wahlgrens. Till matjesfatet serverades brynt smör med riktigt karamellig karaktär. Jag vet ju att brynt smör är jättegott till stekt fisk men det här var premiär tillsammans med sill. Blev en riktigt bra brytning mellan sillens sälta och den söta, karamelltonen från smöret. Nästa gång ska jag prova att syra löken lite för att få till både sälta-sötma-syra.
 
Matjesfat med brynt smör
2 burkar matjessill
3 hårdkokta, grovhackade ägg
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad gräslök
1 knippe rädisor, tunt skivade
100 g osaltat smör
 
Lägg smöret i en kastrull och smält på medelvärme. När det börjar bubbla ordentligt så börjar du vispa sakta. Vispa hela tiden så att smöret inte bränner i botten. Efter ett tag övergår smöret från klart och gult till en gyllenbrun färg och du känner doften av kola. Låt den stå på plattan tills smöret är gyllenbrunt, dra det då ifrån värmen så att det inte bränns. Lägg upp alla ingredienser på ett fat, häll över det brynta smöret och servera genast.
 
Västerbottenpaj
 
Pajdeg :               
100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
1 tsk kumminfrön
1 nypa salt
2 msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på  200 grader (175 grader varmluft). Rosta kumminfröna i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka samman smör, mjöl och salt till en smulig massa, eller mixa i en  matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut  degen i en  pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i  kylen i en  halvtimme. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det  mitt i ugnen  i ca 10 minuter.
 
Fyllning:
300 g västerbottensost, grovriven
3 ägg
3 dl mjölk eller vispgrädde
Salt, nymalen svartpeppar
 
Fördela västerbottensost i pajskalet. Blanda ägg,  mjölk,  salt  och peppar, häll  det över osten och grädda pajen mitt i  ugnen i  ca 30  minuter eller tills den stannat och fått en gyllenbrun färg. Om den får färg innan den är klar kan du täcka den med aluminiumfolie så bränns den inte.
 
Servera pajen ljummen med stenbitsrom, finhackad rödlök och crème fraiche.
 

Kommentera här: