Fläderbubbel


Inför midsommar fick jag tillfälle att prova ett recept som verkade så himla spännande - att göra bubbel av fläder. Eftersom en kompis har stora fläderbuskar där hon bor så passade jag på att plocka ett gäng klasar. En del av dem fick bli saft och en del blev bubbel. Det var med stor spänning jag kontrollerade flaskorna efter några dagar och visst bubblade det. Igår fick vi provsmaka resultatet och det var verkligen jättegott! Friskt med tydlig smak av fläder och rejält med bubblor. Det här måste ni prova!
 
Fläderbubbel
15 blomklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger alt äppelcidervinäger
2,25 l vatten
1 citron
 
Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ut saften och tillsätt citronskal och citronsaft i bunken tillsammans med fläderblommorna. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp. Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen. Serveras väl kyld. Håller ca 3 veckor i kylskåp.
 
 
Flädersaft
30 klasar fläderblommor
2-3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra
 
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)

Kommentera här: