Äntligen är jordgubbarna här!

Äntligen har de första svenska jordgubbarna kommit. Jag älskar jordgubbar! Jag älskar att äta dem som de är men också att ha dem till goda desserter. Den här gången fick de ackompanjera en vit chokladmousse. Riktigt gott! Några tips på vägen för att få en riktigt slät och fin mousse: Låt chokladen svalna något innan den blandas med ägget. Använd ägg som är rumstempererade. Om ägget är för kallt kan chokladen stelna när den kommer i kontakt med ägget vilket gör att det kan bli bitar av choklad i moussen och den kan upplevas lite grynig.
Vit chokladmousse med färska jordgubbar
100 g vit choklad (jag använder gärna Lindt)
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar (sköljda och delade i mindre bitar)
Bryt chokladen i mindre bitar eller hacka ner den grovt. Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Se till att röra då och då så att den smälter jämnt. Ställ åt sidan och låt svalna något. Vispa grädden tills den börjat få mjuka toppar. Vispa den inte för hårt, då blir moussen lätt grynig. Separera äggulan från vitan. Rör ner chokladen i äggulan under kraftig omrörning. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner hälften av äggvitan i äggsmeten och rör tills allt är jämnt fördelat. Vänd försiktigt ner resten av äggvitan och försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Vänd slutligen ner vispgrädden, även den försiktigt. Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen ca 1 h. Toppa med färska bär - t ex jordgubbar eller hallon.